America, în febra gazele de șist


Distribuie articolul

Deborah Rogers este expertă în domeniul investițiilor financiare, în special în zona investițiilor din energie. Este membă în boardul Earthworks și fondator al EnergyPolicyForum, un think tank dedicat politicilor financiare, cu un focus special pe gazele de șist, nisipurile petrolifere și energiile regenerabile. A lucrat la Londra pentru o bancă de investiții, apoi în Statele Unite pentru Merril Lynch și Smith Barney.

Marius Bența: Ați menționat cu o altă ocazie, vorbind despre raporturile financiare care stau la baza industriei extractive a gazelor de șist, ideea unei posibile bule financiare. Cum vedeți această chestiune în contextul responsabilității politice? România se găsește în această perioadă în stadiul de a lua o decizie politică în privința susținerii — sau nu — a unor proiecte de exploatare a resurselor sale de acest tip. Credeți că oamenii politici pot fi suficient de bine informați în privința riscurilor pe care le-ar putea aduce cu sine o eventuală bulă financiară în acest domeniu?

Proteste Pungești

Proteste față de preconizata exploatare a gazelor de șist în zona Pungești

Deborah Rogers: N-aș vrea să răspund în locul politicienilor… Ei pot fi conștienți de astfel de riscuri. Problema cu șisturile e că nu sunt tocmai ceea ce sunt prezentate a fi. În niciun caz nu aș spune că nu vin anumite beneficii economice de pe urma exploatării rezervelor de șist într-o anumită regiune. Ele vin, însă nu sunt viabile pe termen lung. Intră niște bani, intră niște venituri din taxe, se creează anumite beneficii economice pe orizontală, însă toate acestea durează aproximativ patru ani, după care dispar. Acesta e scenariul pe care l-am putut observa de fiecare dată în Statele Unite când venea vorba de situri de exploatare a resurselor de șist.

Citiți articolul integral în varianta print a revistei.
Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te