Arhipelagul singuraticilor fericiți


Distribuie articolul

„Unde găsim fericirea?” este una dintre întrebările ce macină occidentul tot mai mult. Răspunsul, ca și întrebarea, au devenit deja clișeice însă în Pacificul de Sud există un loc uitat de lume în care fericirea s-a ascuns de civilizație prin pădurile de mangrove și în nisipul fierbinte și alb al plajelor încă puțin atinse de ceea ce ne place să numim „omul civilizat”. Este vorba dspre Republica Vanuatu, un arhipelag format din 82 de insule care din punct de vedere geologic este un soi de mezin al Terrei. Tânăr cum este, acest loc este încă protejat de „lumea civilizată”, aflându-se în continuare într-un soi de vid temporal în care singurătatea aduce fericire iar tristețea este doar una dintre bolile albilor ce îi vizitează pentru a se minuna de bunăstarea lor sufletească.

Clujeanca Hanna Bota a fost și ea atrasă de perdeaua de mister ce învăluie insulele paradisiace de la est de Australia. A plecat acolo în anul 2009 hotărâtă să petreacă zece zile alături de triburile vanuateze izolate care, printre altele, sunt printre ultimele ce au renunțat la canibalism. A găsit acolo o comunitate ruptă de realitatea cu care suntem obișnuiți noi, „civilzații”. Băștinașii sunt animiști, au frici dintre cele mai bizare, nu merg la școală, nu au noțiuni de agricultură și doar cu aceste caracteristici am putea să-I etichetăm primitivi. Dar sunt teribil de fericiți.

Singuraticii din Țara Singurătății

În doar opt zile, atât cât a rezistat Hanna consumând reptilele și rădăcinile din meniul obișnuit al localnicilor, clujeanca plecată în pustietate din mijlocul betoanelor a descoperit modul în care singurătatea, atât de temută în occident, poate modela comunități fericite, lipsite nu doar de stres și tristețe ci de însăși aceste noțiuni.

Text scris de Radu Hângănuţ

Citiţi articolul integral în varianta print a revistei
Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te