Capitalismul. Luminat


Distribuie articolul

John Mackey și Raj Sisodia – Capitalism luminat. Eliberarea spiritului eroic al afacerilor, Cluj-Napoca: D’Imago, 206

Capitalismul a dovedit numeroase tare și limitări, în special prin excesul de lăcomie și indiferența față de sărăcia și suferința celuilalt. Cartea de față face parte din curentul de gândire care promovează valorile capitalismului, antreprenoriatului curajos și ale pieței libere, dar în același timp și responsabilitatea socială și grija față de cel defavorizat social – o responsabilitate localizată nu atât la nivelul instituțiilor de control ale statului, cât la nivelul decizional al capitalistului însuși. Sintagma “capitalism luminat” (cuvântul “luminat” este un leitmotiv al cărții, el fiind menționat aproape obsesiv) conține o dublă referință implicită la istoria culturii: în primul rând, el amintește de cultura Iluminismului, de atitudinea prometeică a eroului civilizator care promite să elibereze umanitatea din închisoarea obscurantismului și a multitunii de credințe iraționale (subtitlul cărții confirmă, dealtfel, imediat această referință: “Eliberarea spiritului eroic al afacerilor”), iar, în al doilea rând, amintește de expresia “despot luminat”, căci ce șansă pare să aibă omenirea, prinsă în despotismul unui sistem economic capitalist care și-a dovedit imperfecțiunile atunci când alternativa propusă de Marx s-a dovedit o utopie dezastruoasă? Răspunsul propus de susținătorii versiunilor “responsabile” ale capitalismului este, desigur, cultivarea unui model al neoliberalismului care să țină seama de greșelile trecutului.

Volumul este construit atât ca un “manual”, un text instructiv destinat antreprenorului “luminat”, oferind numeroase exemple și pasaje inspiraționale, dar și ca un text academic destinat celor care studiază și teoretizează evoluția mediului de business în această eră globalizată, fiind înțesat de referințe bibliografice și aparat critic sofisticat. Cartea e dominată de un spirit optimist și menit să inspire antreprenorului contemporan entuziasmul și credința, aproape religioasă, că implicarea în afaceri folosind principiile capitalismului luminat este nu numai aducătoare de bani, ci și aducătoare de progres și fericire pentru el și, în egală, pentru cei din jurul său.

Capitalismul luminat este prezentat de John Mackey (un om de afaceri care a dezvoltat o rețea internațională de comercializare a alimentelor naturale și “bio”) și Raj Sisodia (profesor la Babson College în Wellesley, Massachusetts și consultant în afaceri) ca un model evoluat, superior, al capitalismului, care poate rezolva mare parte dintre problemele societății contemporane și poate ajuta omenirea să înainteze pe drumul progresului. Modelul lui Mackey și Sisodia se bazează pe patru principii fundamentale care sunt explicate detaliat în câte un set de capitole ale cărții. Pe scurt, capitalismul luminat se bazează pe: (1) stabilirea unui scop superior (spre exemplu, a face oamenii fericiți folosind imaginația, precum Disney, a alina suferința, precum Johnson & Johnson sau a oferi plăcerea de a conduce, precum BMW); (2) integrarea “grupurilor cointeresate” (angajații, clienții, investitorii, furnizorii, comunitatea); (3) conducerea luminată (crearea de lideri luminați care își asumă rolul de misionari, punându-se în slujba celorlalți și a scopurilor companiei); (4) cultura organizațională și managementul luminate (o cultură bazată pe încredere, responsabilitate, grija față de ceilalți, transparență, integritate, loialitate și tratament egal).

 

În pofida viziunii coerente și a argumentării credibile a tezelor prezentate în acest volum, Mackey și Sisodia nu par, totuși, să fie conștienți de contextul clasic sociologic, antropologic și istoric al culturii capitalismului, care este prezent doar ca literatură secundară în referințe; Max Weber, spre exemplu, care a vorbit pe larg despre valențele religioase și cultice ale capitalismului, nu este menționat în carte deloc. Karl Marx e menționat o singură dată, în trecere, chiar dacă mare parte din demersurile de reformare și de “evoluție” a practicilor capitaliste a avut loc ca urmare a criticii și a presiunilor puternice venite din zona neomarxistă.
Dincolo de toate acesea, cartea lui John Mackey și Raj Sisodia este o lectură plăcută, instructivă și motivațională. Capitalismul luminat, ca teorie și metodă, este unul dintre răspunsurile la nevoia acută a sistemului economiei de piață de a se reforma și de a se adapta în fața pericolului crizelor, a inechității sociale și a corupției.

Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

5 × two =

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te