Cele şapte „minuni” ale Dobrogei

Ce merită văzut în regiunea dintre Dunăre şi Marea Neagră, în afară de Litoral şi Delta Dunării


Distribuie articolul

Enisala, frumoasa genoveză

La doar 15 kilometri înspre mare, de la Babadag, se găseşte Enisala, o cetate care poate ridica pretenţii legitime să fie considerată cel mai frumos amplasată din toată România. Cu o siluetă melancolică, fortăreaţa cariată de vreme se găseşte suspendată pe un pinten de piatră, în buza lacului Razelm, cândva un golf al Mării Negre.

Un drum asfaltat şi drept te duce exact până la cetate. De la ceva distanţă, fără să vezi apele lacului, mascate de cetatea însăşi, Enisala pare o copie la scară redusă a maiestuosului Castel Spiš din estul Slovaciei, care, la fel, pare că supervizează dealurile domoale şi bine lucrate dimprejur. Chiar şi parcarea seamănă ca amplasament şi dimensiuni cu o copie la scară a celei din Slovacia, minus câinii cerşetori, aparent omniprezenţi în Dobrogea. De aici, din parcare, odată „descălecat” din maşină, se vede imperturbabilul Razelm, cu ape ca o oglindă, imprimând dramatism de poveste cavalerească întregului peisaj. Vizavi de cetate, un alt pinten stâncos pare că poate ascunde oricând un dragon primejdios. Mai paşnice, sub cetate, pe lac, într-un stufăriş auriu, lotcile pescarilor şi-au desenat trasee, drepte, spre larg. Păsări de apă dau din aripi când decolează de pe aceste canale, şi-ţi aduc aminte că eşti la limita sudică a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Cetatea Enisala a fost construită de genovezi si refolosită de otomani

Accesul spre cetate e uşurat de scări metalice vopsite albastru, care ciobesc atmosfera istorică a fortăreţei. La intrare, pe un platou cu zonă de belvedere, se găseşte un mic muzeu care explică cetatea. Apoi se urcă spre fortăreaţa propriu-zisă. În incintă, zidurile închid un perimetru relativ mic, în formă de trapez neregulat. O latură este distrusă aproape în întregime. Zidurile erau întărite cu opt turnuri de apărare, dintre care cel mai spectaculos este cel hexagonal, aflat chiar în stânga faţă de calea rutieră de acces.

Enisala este unică prin faptul că este singura cetate medievală păstrată în Dobrogea. A fost ridicată de genovezi, în a doua jumătate a anilor 1200. Genova era pe atunci una dintre marile puteri maritime ale lumii şi întreţinea o reţea vastă de colonii în Marea Mediterană şi Marea Neagră. Ei au ales să ridice Enisala pe locul unei aşezări antice, Heracleea. Scopul cetăţii era de a superviza rutele comerciale, pe apă şi pe pământ, care uneau coloniile genoveze de la Isaccea sau Chilia de metropolă. Cetatea a fost cucerită în 1388 de otomani şi de atunci datează şi prima atestare a numelui Enisala, sub forma Yeni Sale (Satul Nou). Cetatea a trecut sub autoritatea lui Mircea cel Bătrân, cât timp acesta a stăpânit Dobrogea, după care a redevenit otomană. Ea a fost folosită până cândva la jumătatea secolului al XV-lea, când şi-a pierdut importanţa strategică şi a fost abandonată. Nefiind folosită în timpul războaielor ruso-turce, a scăpat de la distrugerea totală şi astfel a rămas singura cetate medievală a Dobrogei.

„Enisala (…) este înaltă și așezată pe un deal pietros, dar în ea trăiesc numai ciobanii cu oile”

Călătorul Evliya Çelebi, cca. 1650

Continuă pe pagina următoare →

Distribuie articolul
 1. Sailor says:

  Sint un dobrogean nascut si crescut in Tulcea plecat peste mari si tari. Urmaresc constant aceasta revista si tocmai am descoperit acest articol pe care as dori sa il scot in format PDF sa il citesc in tihna in fata sobei.
  E posibil sa il am intr-un fel sau altul?
  Multumesc,

 2. Sailor says:

  Buna ziua,
  Multumesc pentru reactia rapida. Intr-adevar adresa e corecta
  Multumesc

 3. Camelia says:

  Frumos

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te