Cum arată astăzi o ţară comunistă: Cuba


Distribuie articolul

Ce ne vine în gând când auzim numele acesta?… Maşini colorate ca bomboanele de tip peştişor de pe vremea comunismului nostru, oameni fumând ţigări uriaşe, femei cu haine mulate foc de frumoase, Bacardi, Cuba Libre, rom şi cocktailuri peste tot, ştrand cu nisip alb ca rufele proaspăt spălate, căldură, palmieri, Marea Caraibe şi Atlanticul, Che Guevara peste tot. Cuba este o ţară în care găseşti tot ceea ce aştepţi dacă ai cunoscut comunismul. Dar nu numai…

Fidel Castro spunea că spiritul revoluţiei este democratic şi numai democratic

Fidel Castro spunea că spiritul revoluţiei este democratic şi numai democratic

(…) Cu ce s-a ales omul de rând din Cuba după Revoluţie? Cu un sistem ce îţi aminteşte bine de fostul sistem comunist din România. Cu oameni conduşi şi neliberi, ce până acum câţiva ani nu puteau spune ce vor. (În fiecare bloc era un comitet – Salvarea Revoluţiei şi trădători, turnători la tot pasul). S-au ales cu poliţie şi mult control pe stradă.

Toate astea se întâmplau pe o vreme foarte bună între Atlantic şi Caraibe. O ţară cu două anotimpuri, ce se întinde pe o suprafaţă de 1.200 km lungime şi se încadrează între 35 şi 145 km lăţime, Cuba arăta ca un crocodil pe spate care păzeşte Golful din Mexico.

În Cuba, electricitatea vine prin generatoare mari de Diesel ce sunt suplimentate de ulei adus din Venezuela. Uleiul se rafinează în Cuba. Se dă ulei contra tratament medical. Astfel s-a creat o mare industrie de schimb între Cuba şi Venezuela. Se schimbă doctori pe ulei. Aşa a putut Cuba să îşi susţină până azi un sistem pe care altfel nu îl puteau susţine.

Sătui de comunism

Dacă întrebi oamenii, mai ales tinerii spun că orice ar fi, chiar şi mai rău ca acum, vor o schimbare, o cameră aerisită… nu mai vor să fugă din ţara lor şi să îşi rişte viaţa sau să mai fie pe placul mumiilor… Aşa numeşte tineretul din Cuba pe cei doi – Fidel şi Raul Castro – „mumii”.

Fidel s-a retras de câţiva ani din politica actuală. Însă, ţară este condusă în continuare de fratele său, de peste 80 de ani şi comitetul comunist. Printr-un embargo economic decis de Kennedy după staţionarea rachetelor au magazinele aproape goale. După ce Raul Castro a preluat ţara din mâna fratelui său a făcut ceva schimbări mici. De exemplu, s-a dat drumul la mici întreprinderi conduse de persoane fizice (restaurante, etc). Acum, cu cerere, cubanezii au voie să călătorească.

De ce se întâmplă asta? Pentru că altfel, Cuba nu se mai poate susţine. S-a deschis puţin Cutia Pandorei şi acum oamenii speră şi vor o schimbare mult mai mare, chiar majoră.

Citiți articolul integral în ediția print
Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te