Mai gândiţi-vă. Zece proiecte pentru restartarea Sănătăţii

Am ajuns în situaţia absurdă în care după ce, în ultimii 10 ani, banii alocaţi sănătăţii s-au dublat, ajungând la circa 30 de miliarde de lei, la sfârşitul lui 2016 au fost returnaţi la buget aproape 1 miliard de lei – oricare ar fi fost motivul. Iar acum, în 2017, suntem din nou martorii unui act de fraudă din banii de sănătate, hoţii care au devenit normalitate.


Distribuie articolul

Iată că, deşi toţi să plâng că nu sunt destui bani în sănătate, ei există, dar sunt fie furaţi, fie folosiţi ineficient. Aşa că haosul din reglementare, dezordinea din finanţare, lipsa priorităţilor în bugetare, risipa şi neglijenţa în execuţie vor continua până ce nu vor fi luate nişte măsuri serioase. Nu corective, paleative sau exerciţii de demagogie politicianistă, ci măsuri care să aducă altă cultură de management sanitar, o schimbare serioasă, durabilă şi modernă a sistemului. România trece prin toate crizele, prin care au trecut majoritatea celorlalte ţări din Europa în domeniul sănătăţii. Cele 10 proiecte propuse aici pot evita alte crize.

FOTO: comunicareinsanatate.ro

  1. Regândirea finanţării / administrării fondului de sănătate

Modelul din prezent, bazat pe principiul solidarităţii în care prin contribuţii obligatorii se asigura sănătatea întregii populaţii a dat faliment deja în multe ţări care au fost obligate să adopte formule hibrid cu surse de finanţare multiple şi administrare private.

Aşadar, trebuie găsită o altă soluţie pentru finanţarea / administrarea resurselor din sănătate, şi poate că nici nu trebuie să mai existe un fond public de sănătate – tentaţia de a fura din el este prea mare.

  1. Trimiterea la domiciliul fiecărui asigurat a notei de plată cu serviciile de care a beneficiat

Fără ca acesta să aibă obligaţia de plată, ci pur şi simplu ca să vadă cât au costat serviciile medicale sau medicamentele de care a beneficiat. Se demontează mitul politicianist că sănătatea e gratuită, şi de ce nu, măsura ar putea servi ca cea mai bună prevenţie – văzând cât costă să fii bolnav, mai bine investeşti mai mult să fii sănătos.

  1. Deductibilitatea asigurărilor private de sănătate

S-a vorbit recent de deductibilitatea abonamentelor de sănătate, o idee de la care se poate pleca – chiar este de conceput ca un spital judeţean să vândă pachete de abonamente pentru, să zicem, angajaţii a trei mari fabrici din judeţ.

Nici nu ar fi necesar un administrator pentru serviciu, de exemplu, băncile de retail ar putea prelua / opera decontările. E măsura de la care poate porni prevenţia în sănătate, descentralizarea în finanţare şi competiţia reală între serviciile publice şi operatorii privaţi.

  1. Management privat / privatizare la spitalele judeţene şi municipale

Finalmente va trebui să acceptăm o formă sau alta de privatizare a spitalelor publice, soluţia reală pentru a le salva de influenţa prădătorilor, a le eficientiza şi a le face transparente şi competitive. Altfel, indiferent despre ce alte forme de management vorbim, pe de o parte, contractele păguboase cu dedicaţie politică şi pe de alta, oligocraţia şi nepotismul academic vor continua să sugrume mediul spitalicesc.

O soluţie neconvenţională de privatizare şi finanţare: ce-ar fi să listăm la BVB zece dintre cele mai importante spitale din ţară?

  1. Regândirea proiectelor spitalelor regionale

Spital Naţional de Referinţă da, spitale regionale de tip „mamut” – mai bine facem o analiză risc – beneficii: îndatorează infernal statul pentru următorii 30 de ani, dotarea devine extrem de costisitoare, administrarea este un calvar, transportul angajaţilor în afara oraşelor o misiune imposibilă. Nu degeaba, ţările cu tradiţie spitalicească şi operatorii privaţi renunţă la megastructuri şi preferă soluţii mono- sau oligo-specialităţi. Miliardele de euro puşi deoparte pentru asta ar fi mai bine folosiţi pentru reabilitarea radicală a spitalelor existente.

  1. Scutirea de impozit pe salarii la medici

S-a mai vorbit despre asta, câţiva paşi au fost făcuţi. Când un medic primar de reţea va câştiga de 5.000 de euro/lună, unul specialist 4.000, şi toţi ceilalţi în jur de 2.000, atunci vom discuta despre rămânerea medicilor în ţară şi de alt tip de relaţie medic – pacient.

  1. Fabrica de medici. Dublarea locurilor în facultăţile de medicină

România este deja o sursă credibilă de medici pentru Europa.

O bază academică ce ar putea formă 10.000 medici pe an ar propulsa România în rândul celor mai importanţi fabricanţi de resurse umane pentru medicină, într-o Europă în care nevoia de îngrijire medicală va creşte în următorii cinci ani cu 35%.

  1. Standardizarea achiziţiilor din spitale

Nu licitaţii naţionale: licitaţiile naţionale fac statul captiv la anumiţi furnizori care, experienţa din alte ţări a demonstrat, sunt incapabili să se ţină de condiţiile contractuale. Standardizarea tarifelor şi costurilor de achiziţie este o metodă validată de control a cheltuielilor şi de evitare a oricăror suspiciuni.

  1. Strategia naţională a medicamentului

Credeţi că criza vaccinurilor a fost serioasă? Aşteptaţi să vedeţi ce alte crize vor apărea, am mai scris şi despre asta. În maximum cinci ani nu va mai există niciun interes de a fabrica medicamente în România şi vom deveni dependenţi de importuri şi captivi unor furnizori fără scrupule. În condiţiile în care celelalte ţări europene au găsit mijloace de a subvenţiona şi proteja producţia locală.

O strategie naţională a medicamentului creează certitudini pentru sistemul sanitar, dar şi pentru furnizori, industrie, cercetare-dezvoltare, proprietate intelectuală, etc.

  1. Informatizarea totală a sistemului sanitar

Adică automatizarea completă a relaţiei dintre administratorii, jucătorii şi beneficiarii din sistemul sanitar.

Aplicaţii pentru orice priveşte sănătatea – când să mergi la medic, când să îţi faci analizele, când să îţi duci copilul la vaccinare, să nu uiţi să îţi iei medicamentele, să nu uiţi să te speli pe mâini chiar – se poate, pentru că suntem ţara care se laudă cu cei mai buni IT-işti şi cel mai rapid internet.

 

Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te