Moștenirea germană, motor turistic


Distribuie articolul

Patrimoniul arhitectural, cultural, istoric sau intelectual pe care germanii l-au lăsat în cei peste 800 de ani în care au locuit în Transilvania a ajuns, în secolul XXI, să constituie unul dintre principalele motoare ale turismului la noi în țară.

Printre cele mai căutate pachete vândute vizitatorilor străini care vin în România sunt vizitele în Transilvania, cu plecarea din București. Este vorba de un itinerar care include triunghiul urban săsesc Brașov-Sighișoara-Sibiu, și câteva biserici fortificate, tot săsești, în special Viscri, Saschiz și Biertan, plus două castele, al căror ADN este tot german: Peleș și Bran.

Alte obiective turistice, situate mai departe de calea bătătorită, dar care au deja un flux constant de vizitatori sunt bisericile fortificate mai puțin cunoscute, precum cele de la Prejmer, Valea Viilor sau Câlnic, așezări pitorești, precum Criț sau Mălâncrav, dar și orașul Mediaș, ori cetăți restaurate – mai mult sau mai puțin fericit – cum sunt cele de la Râșnov sau Rupea, sau monumente ruinate, cum sunt cele de la Cârța sau Cisnădioara.

Ca un corolar al succesului pe care îl au aceste destinații, în preajma lor s-a dezvoltat o suită impresionantă de spații de cazare amenajate în stil tradițional în foste locuințe sau clădiri publice săsești. Casa Prințului Charles din Viscri este cel mai cunoscut în exemplu, dar spații create în aceeași idee se găsesc în foarte multe sate din sudul Transilvaniei, de la Cund până la Cincșor, sau de la Copșa Mare la Cloașterf.

Departe de acest succes, moștenirea sașilor din nordul Transilvaniei vegetează sau se degradează în uitare, încă nedescoperită. Astfel, Bistrița și Reghinul, bisericile fortificate de la Batoș sau Lechința, sate precum Livada, Crainimăt ori Dorolea sunt mult mai rar „călcate” de turiști.

Despre aproape toate cele de mai sus revista Sinteza a scris pe larg la rubricile de călătorii și/sau patrimoniu. Le recapitulăm acum, cu prilejul numărului dedicat Germaniei și germanilor. Despre Brașov, Sighișoara și Sibiu, destinații atât de cunoscute românilor, am preferat să lăsăm să vorbească surse străine autorizate, pe care le-am completat cu câteva obiective de primă importanță.

Pentru detalii, faceți click pe imaginile inserate în harta de mai jos.

Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nine − one =

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te