1
2
3
4

A ajuns într-o iarnă la Arles, a pictat peste 200 de lucrări în doar 15 luni. Câmpurile, străzile, podurile, oamenii din Arles au intrat în istoria lumii datorită lui. Dar treizeci de cetățeni au semnat o petiție prin care i-au interzis să mai locuiască acolo, l-au alungat. Astăzi, casa în care a locuit nu mai există, iar podul pictat de el e o ruină năpădită de buruieni. Însă, la fiecare colț de stradă, se vând căni și plase de rafie cu chipul lui.

9443353520_35152637ec_z

E o zi în care soarele arde răspicat, ca și cum vara aici ar fi infinită. Pe el l-a căutat Van Gogh când s-a pornit spre sud să caute lumină. Era însetat de ea, el, biet olandez crescut în umbra umedă a unui port nordic. Avea doar 35 de ani când a sosit în micuțul Arles. S-a așezat într-un hotel la început, apoi a închiriat o casă lângă malul Rhonului, în Piața Lamartine, la numărul 2, aproape de poarta de ieșire din oraș. Pentru că el a pictat-o în galben, i s-a spus casa galbenă. Este însemnată pe toate hărțile și apare în toate pliantele. O poți căuta. Toată lumea te va îndruma spre ea, toți îți vor spune că e puțin mai încolo, în piațeta din față. O cauți mai departe, cei de la hotel îți spun că este exact în spate. La fel te îndrumă și băiatul de la magazinul de vinuri, de pe colț. Doar tu nu o vezi. Începi să crezi că ești orb, până când un bătrân de la cafeneaua din piață îți spune adevărul: casa nu mai există, o cauți degeaba. A fost distrusă și n-a mai fost refăcută niciodată. Chiar pe locul acela, unde acum e banala cafenea, se ridica celebra „Casă galbenă” pictată de Van Gogh. În locul ei, pierdută pe trotuar, este o bucată de piatră pe care sunt scrise câteva cuvinte despre pictor și șederea lui acolo.

Adevărul este că oamenii locului nu l-au dorit pe Van Gogh prin preajmă. Îl invinuiau pentru certurile și scandalurile cu Paul Gauguin. În martie 1889, 30 de cetățeni din Arles semnează o petiție prin care artistul să părăsească orașul, iar Casa galbenă este închisă din ordinul poliției. Van Gogh decide să facă tot posibilul pentru a se vindeca, iar la 8 mai 1889 se internează din proprie inițiativă la spitalul de psihiatrie din Saint-Remy.

În Arles există o Fundație van Gogh, implantată acolo de comunitatea internațională a artiștilor. Fundația bâjbâie în căutarea misiunii ei, face expoziții de fotografie sau grafică, găzduiește câteva lucrări neterminate și este mai mult închisă vizitării. Dar cineva de acolo iese la poartă și-n fața ușilor de garaje ne arată pe o hartă drumul spre Podul din Langlois, un pod pictat de Van Gogh cu obstinație și căruia i s-ar spune acum Podul lui Van Gogh.

Citiţi articolul integral în varianta print a revistei
DISTRIBUIE ARTICOLUL

AUTOR