România și Germania – un parteneriat cu valențe strategice pentru o Uniune Europeană mai puternică

De Klaus Werner Iohannis, Președintele României


Distribuie articolul

Ne aflăm într-un moment cu o mare încărcătură simbolică pentru una dintre cele mai bune relații bilaterale pe care o are țara noastră, cea cu Germania. Ne leagă nu mai puțin de cinci decenii de relații diplomatice la nivel de ambasadă și 25 de ani de la semnarea, în 1992, a Tratatului privind cooperarea şi parteneriatul în Europa dintre statele noastre. În plus, la aniversarea a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană nu putem să nu ne amintim că am devenit membri de drept ai familiei europene sub Președinția germană a Consiliului UE.

Avem, așadar, trei repere majore într-o istorie comună, care ne arată cât de solide sunt relațiile româno-germane. Legătura privilegiată cu Germania este nu doar una de importanță strategică, ci și un element esenţial al politicii noastre externe.

Întâlnire cu Cancelarul Germaniei, Angela Merkel – 19 Iunie 2017

Dar 2017 nu este doar un prilej de aniversare pentru țările noastre. Este anul în care România și Germania au reconfirmat interesul comun pentru continuarea direcției asumate cu decenii în urmă. Discuțiile substanțiale pe care le-am avut în iunie, la Berlin, cu Cancelarul Angela Merkel și cu Președintele Frank-Walter Steinmeier au arătat cât de important este parteneriatul româno-german. Pe lângă decizia privind întărirea și dinamizarea relației noastre, pe care am luat-o împreună cu oficialii germani, vizita pe care am făcut-o în Germania a deschis noi perspective pentru coordonarea aprofundată la nivel european între statele noastre.

Aceasta cu atât mai mult cu cât România se pregătește pentru exercitarea, pentru prima dată, a Președinției Consiliului Uniunii Europene din 2019. În acest context, este crucială continuarea cooperării strânse cu Germania, pentru realizarea obiectivelor noastre comune.

Privind în urmă, cei 10 ani de apartenență la Uniunea Europeană și întregul parcurs european și euro-atlantic al României au reprezentat o perioadă a transformărilor spectaculoase în istoria noastră, iar Germania ne-a fost, mereu, un partener de încredere.

De altfel, este semnificativ faptul că, încă de la semnarea Tratatului  din 1992, prin introducerea sintagmei „parteneriat în Europa”,  România şi Germania plasau relația dintre cele două state în singurul context care poate să ne garanteze viitorul: cadrul european comun.

Un merit indiscutabil în arhitectura relației bilaterale îl are minoritatea germană, un adevărat catalizator al dialogului constant dintre țările noastre. Colaborarea româno-germană este astăzi un exemplu de bune practici la nivel european, iar un rol foarte important îi revine Comisiei guvernamentale pentru etnicii germani din România. La crearea acestei punți umane între cele două ţări contribuie nemijlocit și comunitatea românească din Germania, bine integrată şi cu contribuții substanțiale la dezvoltarea societății germane.

Bunele legături dintre statele noastre au și un puternic aspect pragmatic, dat de componenta economică. În ultimii ani, ea a cunoscut o creștere continuă, aşa încât Germania a devenit cel mai important partener comercial și al treilea investitor în economia românească. România este o țară cu o economie competitivă, oportunități de investiții consistente și perspective stabile de creștere, care merită a fi fructificate de investitorii germani.

Sunt câteva condiții însă, asupra cărora insist de fiecare dată, fiindcă sunt fundamentale și nu pot fi trecute cu vederea de guvernanți. Pentru ca România să rămână atractivă pentru investitorii străini și credibilă pentru partenerii noștri externi, trebuie să își păstreze poziția de stat stabil și predictibil din punct de vedere politic, să mențină creșterea economică susținută, să continue întărirea statului de drept și să își respecte angajamentele asumate.

În privința situației politice internaționale, la Berlin, în iunie, am punctat câteva mesaje cheie, pe care le-am promovat și în întrevederile pe care le-am avut cu alți lideri mondiali, ca Președintele Trump, cu care m-am întâlnit pe 9 iunie la Washington, sau ca Președintele Macron, cu care am discutat la Bruxelles, pe 22 iunie, și apoi la București, la final de august.

Am pornit de la o premisă foarte clară și de necontestat: România are una dintre cele mai pro-europene societăți din Uniune. Aceasta reclamă un angajament politic puternic, coerență, predictibilitate și ne responsabilizează în fața așteptărilor legitime ale  propriilor cetățeni. De aceea, România este profund dedicată proiectului european și un partener de încredere în efortul reconstrucției sale, alături de Germania şi Franța. Acest efort considerabil nu poate fi făcut numai de țările occidentale, de ,,vechea” Europă. Este nevoie și de parteneri din regiunea noastră, iar România este unul dintre statele care au poate cel mai mare potenţial de legitimitate în acest sens.

România este pregătită să facă parte din nucleul relansării proiectului european. Dorim să contribuim activ la consolidarea Uniunii Europene, a solidarității și a coeziunii. Cum arată viitorul proiectului european pe care îl promovăm? Am spus-o deja de multe ori: o Uniune care este mai aproape de cetățenii săi, care le oferă securitate şi prosperitate.

Întâlnire cu Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier – 19 Iunie 2017

La Berlin, la Bruxelles, dar și la Washington am susținut, totodată,  necesitatea vitală de întărire a relației transatlantice, întrucât pe aceasta se fundamentează civilizaţia occidentală și securitatea noastră. România consideră că UE are nevoie de SUA, dar că, în egală măsură, SUA au nevoie de o Uniune Europeană puternică şi unită. Avem nevoie să lucrăm împreună pentru găsirea de soluții la problemele comune. Până la urmă, suntem cu toții parte a aceleiași familii transatlantice.

Este o falsă problemă cea de a face o opțiune strategică între UE și SUA sau între UE și NATO. Nu cred că trebuie să existe o alegere, ele nefiind opțiuni alternative, ci elemente complementare. România este interesată de propuneri ca Uniunea Apărării, inclusiv Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) – din care dorim să facem parte chiar de la început, dar acestea nu trebuie să rezulte în slăbirea relației transatlantice, ci să o întărească. Securitatea Uniunii Europene nu poate fi concepută fără contribuţia de securitate a SUA și, în același timp, securitatea SUA este influențată şi dependentă – în sens larg – de cea a UE.

Din nou, cred că România este poate singurul stat din regiune care are potenţialul de a fi  purtătorul credibil al acestor mesaje. Putem face acest lucru convingător și coerent.

Trăim vremuri care ne solicită o mare responsabilitate și determinare de a lua cele mai bune decizii pentru a asigura un viitor sigur și prosper cetățenilor noștri. În acest context complicat, relațiile solide, așa cum sunt cele dintre România și Germania, reprezintă fundamentul unor autentice evoluții pozitive. Am convingerea că, pentru noi, Germania ne va fi același partener vital și în continuare. Doar unindu-ne forțele vom reuși să ducem la împlinire proiectul unei Uniuni Europene mai puternice.

 

Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 × five =

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te