1
2
3
4

Reprezentările spontane ale viitorului României sunt asociate, în cea mai mare măsură, cu bunăstarea şi dorinţa de mai bine, dar şi cu nevoi de schimbare a conducerii.

Persoanele aflate la conducerea ţării sunt indicate de mai mult de 6 din 10 români ca fi ind responsabile în primul rând pentru a gândi la viitorul României.

Aproximativ un sfert dintre respondenţi îi văd responsabili pe cetăţeni. Notorietatea proiectelor existente în acest moment, care vizează dezvoltarea României pe termen lung, este destul de scăzută.
Aproape jumătate dintre cei intervievaţi recunosc că nu au cunoştinţă de astfel de proiecte, însă şi dintre cei care susţin că ştiu astfel de proiecte aproape 40% nu reuşesc să ofere un exemplu concret.

Infrastructura de transport, crearea locurilor de muncă sau educaţia sunt principalele direcţii în care ar fi necesar să se dezvolte România ţinând cont de faptul că acestea sunt domeniile în care cei mai mulţi dintre respondenţi spun că ar face o propunere de proiect pentru dezvoltarea ţării.

Dacă indicatorul direcţiei în care merge ţara este unul accentuat negativ (83% dintre români spun că direcţia în care merge ţara este greşită), optimismul declarat privind viitorul României este unul pozitiv – 51% dintre respondenţi se autoevaluează ca fiind optimişti sub acest aspect. Dezirabilitatea socială este una dintre explicaţiile acestei disonanțe perceptive.

Mai multe detalii despre cum percep românii viitorul țării lor, în infografia de mai jos.

DISTRIBUIE ARTICOLUL

AUTOR