Studiu IRES: Modelul german


Distribuie articolul

În mentalul colectiv românesc, germanii sunt percepuţi ca fiind cam tot ceea ce nu sunt românii: serioşi, harnici, corecţi, disciplinaţi, organizaţi. Convieţuirea românilor cu saşii, în Transilvania, este unul dintre factorii care au contribuit la admiraţia pe care noi o avem faţă de germani şi germanitate şi, nu în ultimul rând, la construirea mitului nemţului în mentalul nostru colectiv.

Nu degeaba aproape că a devenit folclor o anecdotă conform căreia pentru ca România să poată fructifica bogăţiile naturale ar avea nevoie de un popor de nemţi.

Mai devreme sau mai târziu, nevoia noastră de nemţi s-a activat: România are un Preşedinte sas transilvănean, Naţionala de Fotbal a fost „pilotată” mai bine de un an de către un antrenor neamţ, Germania este principalul partener comercial al României, companiile germane sunt cele care au militat şi au reuşit să introducă învăţământul profesional în sistem dual. Exemplele ar putea continua şi am descoperi că românii manifestă în continuare o fascinaţie faţă de tot ceea ce înseamnă germanitate. Datele IRES prezentate în cele ce urmează confirmă această percepţie pozitivă.

 


Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 × 5 =

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te