TEDx Special. Puterea reţelelor


Distribuie articolul

Trăim într-o societate a reţelelor. În ziua de astăzi, nu mai depindem doar de drumuri, de căsuţe poştale şi de cabluri telefonice pentru a ne administra şi trăi viaţa. Tinerii din ţările dezvoltate nu îşi pot imagina o lume fără telefoane, Internet şi Facebook sau oricare din numeroasele reţele de socializare. Această dependenţă nu se aplică doar la indivizi. Este valabilă şi în cazul organizaţiilor, şi al societăţii în general. Literatura contemporană este plină de expresii ca: trăim într-o lume conectată, într-o societate a internetului. La prima vedere, această dependenţă pare de-a dreptul ciudată, deoarece, simultan, se vorbeşte extrem de mult despre individualizare, fragmentare socială, libertate şi independenţă. La o privire mai atentă însă, coincidenţa nu este atât de bizară, deoarece ambele tendinţe par a fi feţe ale aceleiaşi monede: Lumea nu a fost nicicând mai liberă ca acum, dar nici atât de interdependentă şi interconectată ca astăzi. Secolul XXI este clar un secol al reţelelor, sau cum spune sociologul olandez Jan van Dijk în cartea sa „The Network society”, reţelele au devenit sistemul nervos al societăţii de astăzi şi ne putem aştepta ca infrastructura aceasta să ne influenţeze vieţile mult mai mult decât a făcut-o revoluţia industrială în trecut.

O nouă ediţie a evenimentului TEDx Cluj vine cu o perspectivă provocatoare asupra „puterii reţelelor”. Ca în fiecare an începând cu 2009, ediţia TEDx Cluj 2018 îl are în calitate de curator pe antreprenorul Cristian Dascălu, care crede cu tărie că, dincolo de moştenirea lăsată de trecutul şi istoria noastră, trebuie să privim mereu în viitor. „Cu cât nu ne impunem limite, cu atât reuşim să venim cu schimbări puternice de paradigmă, care să ne ducă înainte, nu neapărat cu o viteză nebunească, dar să ne dea un avânt considerabil în evoluţia noastră”, spune Cristian. Antreprenorul clujean a contribuit, printre altele, la fondarea ClujHUB, Cluj Internaţional Club şi Startup Transilvania şi în prezent se ocupă şi de organizarea TEDx Cluj. În 2016, Cristian Dascălu a fost inclus, alături de mai mulţi antreprenori şi manageri români, în Consiliul Naţional pentru Inovare şi Antreprenoriat (CNIA).

O nouă ediţie a evenimentului TEDx Cluj vine cu o perspectivă provocatoare asupra „puterii reţelelor”

TEDx Cluj ajută oamenii să înţeleagă mai bine lumea în care trăiesc prin faptul că generează acces la informaţie raportată la momentul actual. În acest an, Connecting the dots se referă la puterea reţelelor de oameni, a reţelelor de idei şi la importanţa interconectării ideilor. „Exemplul cel mai bun poate fi enciclopedia online Wikipedia, unde fiecare bucăţică de informaţie se interconectează cu cealaltă până se ajunge la un întreg. La fel şi în cazul TEDx Cluj din acest an, tema este destul de amplă şi are mai multe faţete. Prin temă avem o anumită motivaţie legată de speakeri şi de subiectele pe care le dezbatem. Dar prin temă noi începem să comunicăm şi cu publicul. Tema devine un prim speech care în sine vrem să aibă un impact asupra publicului. Tema este un mesaj”, explică Cristian Dascălu.

Fiecare temă a conferinţelor TEDxCluj încearcă să transmită un mesaj participanţilor care poate deveni relevant în momentul transmiterii lui, sau doar mai târziu. „De exemplu, până acum nu credeam că e relevant, dar dacă am avea metrou în Cluj, ar fi relevant. De ce să nu avem atunci metrou în Cluj?”, spune Cristi Dascălu încercând să explice că pentru mulţi participanţi la conferinţele TEDxCluj, relevanţa mesajelor transmise poate fi conştientizată mai târziu, în alte contexte de viaţă. „Cu siguranţă, printre participanţii TEDxCluj există acei promotori ai schimbării. Brandul în sine comunică şi strânge împreună o astfel de tipologie de oameni cărora în mod implicit le place să experimenteze şi nu le este frică de eşec. Asta ne dorim şi noi la sfârşitul unei ediţii. În ceea ce priveşte viitorul pentru TEDxCluj, vom dezvolta în continuare un conţinut de calitate şi îi vom oferi conferinţei o cât mai mare amplitudine”, spune Cristian Dascălu.

TEDxCluj 2018 are loc în data de 24 februarie, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca.

TED este marcă a conferinţelor în care invitaţii împărtăşesc informaţii din domeniile de care sunt pasionaţi. TED îşi defineşte misiunea ca „idei care merită să fie răspândite”.„TED” vine de la Technology, Entertainment, Design, trei domenii largi care, în mod colectiv, ne modelează viitorul. Evenimentul în sine este chiar mai amplu, prezentând idei care contează în orice disciplină. Lansat în martie 2009, TEDx este cea mai extinsă iniţiativă TED. În primul an, mai mult de 200 de evenimente TEDx au fost organizate de către persoane fizice pasionate, ajungând astăzi la peste 1.000 de evenimente TEDx.

„TEDxCluj este o zonă unde te conectezi sau  reconectezi cu anumite persoane dincolo de cele din echipă.  În continuare credem că, din perspectiva Cluj Hub, conferinţa TEDxCluj este evenimentul vârf de lance pe segment de public larg. Pe mine, personal, mă ajută să relaţionez cu oameni care gândesc diferit. Foarte mult urmăresc să consum conferinţa fără a mă gândi că o organizăm noi.”

Cristian Dascălu, curator TEDxCluj

Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te