Viitorul intră în viteza a 5(G)-a


Distribuie articolul

În 1982, când în România încă se mai cumpăra unt pe cartelă, lumea digitală aşa cum era ea la acea vreme făcea primii paşi în universul reţelelor mobile. Astfel lua naştere reţeaua 1G, un sistem analog care în următorii ani avea să fie dezvoltat tot mai mult. Fast-forward 25 de ani şi cu toţii ne amintim mai mult sau mai puţin de primul iPhone 3G. Sistemul 3G exista deja de la începutul anilor 2000 şi până să descoperim vitezele 3G eram deja relativ obişnuiţi cu tehnologia oferită de sistemele GPRS şi EDGE. La 10 ani după 3G s-a trecut la reţelele 4G, pentru ca, în prezent, să ne facem bagajele pentru o nouă decolare la viteze mari, spre ceea ce specialiştii consideră a fi a cincea generaţie de reţele. Sau mai simplu, dar deloc oficial- 5G.

Conexiunile Wi-Fi prin 5G urmează să fie de trei ori mai rapide decât cele 4G

Ca să înţelegem cea mai importantă diferenţă între toate aceste reţele să ne gândim la felul în care funcţionarea lor ne afectează. Să ne amintim deci cum se derula relaţia noastră cu telefonul mobil în epoca GPRS/EDGE. Dispozitivele nu erau de felul lor foarte rapide, iar navigatul pe internet era cel mult un moft. Viteze mici, pagini neoptimizate pentru ecranele minuscule şi conţinut total neinteresant. Cel mult trimiteai un mesaj multimedia, în care distribuiai unui prieten o poză de o calitate îndoielnică. 3G a venit cu vitezele ridicate din reţele, dar şi cu dispozitive noi, adaptate noilor posibilităţi. Dacă tot aveai ce face cu internetul, era necesar să ai şi un telefon cu touch screen, pentru a face procesul mai prietenos şi mai eficient. Generaţia de dispozitive 4G este cea pe care, practic, o trăim în prezent, dar ce aduce a cincea generaţie? „Dacă cineva vă spune că are detalii cu privire la ce va aduce tehnologia 5G, îndreptaţi-vă
în direcţia opusă”, spunea în 2016 directorul FCC, Tom Wheeler. Între timp, informaţii concrete nu au apărut, însă direcţiile sunt clare: vitezele de internet vor ajunge în zona zecilor sau chiar sutelor de GBs, marea inovaţie urmând să fie reprezentată de „mmWave” (millimeter wave band transmission).

Ce este 5G?

În mod oficial, conceptul 5G nu există sub acest nume, a fost pus doar pentru a putea identifica subiectul în discuţiile care au cuprins piaţa în ultimii ani. Cel puţin până în 2020 sunt puţine şanse să avem acces la tehnologia 5G, însă vestea bună este că marile companii din domeniul telecom fac deja investiţii şi pregătesc dispozitivele şi infrastructura pentru acest salt tehnologic.

„Conexiunile Wi-Fi prin 5G urmează să fie de trei ori mai rapide decât cele 4G, cu viteze ce vor începe de la 450 Mbps în single-stream, 900 Mbps (dual stream) şi 1.3 Gbps. Vedem în prezent o viteză foarte mare de creştere a sistemelor IoT şi a dispozitivelor smart, iar vitezele aduse de tehnologia 5G vor crea contextul pentru o chiar mai rapidă sosire a ceea ce numim «connected future»”, spune Huber Da Costa, vicepreşedinte al Cradlepoint.

Cel puţin teoretic, 5G va permite viteze de download de până la 10.000 Mbps. Adică enorm. De asemenea, lăţimea de bandă superioară va crea contextul perfect pentru a rula aplicaţii mobile din ce în ce mai complexe.

„Reţelele mobile actuale care funcţionează cu 4G au capacitatea de a oferi sute de Mbps. Prin comparaţie, 5G ne duce în zona multi-gigabiţilor pe secundă, făcând posibilă ideea de Gigabit Smartphone. Sperăm, de asemenea, că această tehnologie va crea contextul pentru servicii şi aplicaţii cu adevărat inovatoare, care să folosească cu adevărat avantajele pe care 5G-ul le are de oferit”, explică Paul Gainham, senior director în cadrul Juniper Networks. 

Dincolo însă de vitezele ameţitoare, când îi va veni vremea, 5G îşi va arăta şi colţii. În primă fază, ca la orice update, multe dintre dispozitive vor trebui schimbate pentru că nu vor mai face faţă noilor tehnologii. Astfel, potrivit techworld.com, costurile implementării reţelelor 5G vor reprezenta cea mai mare provocare. Apoi, conexiunile wi-fi ar putea şi ele să aibă de suferit, întrucât acestea depind de numărul de dispozitive conectate la un canal, iar prin adăugarea unui canal 5G s-ar putea crea o aglomerare de frecvenţă care să afecteze funcţionarea sistemelor. Nu în ultimul rând va rămâne în discuţe o problemă pe care încă o mai avem cu reţelele 4G şi chiar 3G: acoperirea, în contextul în care peste tot în lume încă mai avem (din fericire poate) zone în care nu putem face binging pe Netflix.

În România, lupta e în toi

RCS & RDS a ales compania Ericsson pentru modernizarea reţelei sale mobile în România, pentru a oferi clienţilor servicii mai bune de internet mobil broadband.

Ericsson va implementa cele mai recente echipamente compatibile 5G şi echipamente Narrowband IoT (NB-IoT) în reţeaua operatorului, concentrându-se asupra Bucureştiului şi altor oraşe. Acest acord este prima colaborare între cele două companii în România.

Contractul acoperă şi implementarea unor noduri de acces bazate pe Ericsson Radio System (ERS), cel mai performant sistem radio al Ericsson, compatibile şi cu serviciile 3G şi 4G, pregătind astfel reţeaua pentru trecerea la tehnologia 5G, se arată într-un comunicat al Ericsson.

Noua soluţie poate susţine servicii IoT (Internet of Things sau Internetul Lucrurilor), permiţând astfel RCS & RDS să lanseze rapid soluţii B2B inovatoare şi să identifice noi surse de venit. Arun Bansal, Senior Vice President and Head of Europe and Latin America at Ericsson: „Operatorii au nevoie de soluţii pe care le să le poată implementa în reţelele actuale, pentru a gestiona creşterea serviciilor pe care le au deja. în timp ce se pregătesc pentru tehnologia 5G. Pregătindu-şi reţeaua pentru viitor, RCS & RDS poate profita de tehnologia 5G şi IoT şi să se bucure de beneficiile acestei tehnologii acum. Acest parteneriat reprezintă un pas important pentru România spre tehnologiile 5G şiIoT, ducând experienţa internetului broadband pentru clienţi la un nou nivel. În plus, soluţiile noastre de vârf vor permite RCS & RDS să exploreze noi oportunităţi de venit, pentru a-şi extinde activitatea pe măsură ce evoluează spre tehnologia 5G”.

Reţeaua mobilă a Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, este capabilă să asigure viteze de descărcare a datelor de aproximativ 800 Mbps cu smartphone-uri care sunt disponibile comercial pe piaţă, după ce compania a investit în implementarea unor noi soluţii tehnice specifice reţelelor 5G.

„Reţeaua a primit funcţionalităţi foarte avansate specifice 5G, facem astfel practic legătura între 4G şi 5G”, a spus Buliga, care a realizat un test live în cadrul conferinţei cu un terminal Samsung Galaxy S8 Plus. În cadrul testului, telefonul a descărcat date la o viteză de peste 740 Mbps. Terminalul a rulat o versiune specială de software – care îi permite să exploateze noile funcţionalităţi şi tehnologii implementate la nivel de reţea de către Vodafone. „Versiunea de software urmează să fie disponibilă pentru clienţii Vodafone, după ce compania sud-coreeană va finaliza testele, cel mai probabil la finele acestui an, începutul anului viitor”, explica la finalul anului anterior Cătălin Buliga, directorul tehnic al operatorului.

Tot la finalul lui 2017, operatorul mobil Orange Romania şi Huawei au testat tehnologia unei soluţii „Massive MIMO” (Massive Multiple Input Multiple Output) în Bucureşti, acesta fiind primul pas făcut de către companie în direcţia implementării reţelelor 5G. Testul Massive MIMO, dirijat împreună cu Orange Labs, a servit drept ocazie unică pentru a evalua în avans una dintre funcţiile-cheie încorporate în mod natural în serviciul 5G din Bucureşti, unul dintre oraşele ce va găzdui UEFA Euro 2020. Testul utilizează tehnologia TD LTE pe principala bandă 5G europeană, de 3,5 GHz, şi a fost implementat în centrul oraşului Bucureşti. Rezultatele au fost impresionante, subliniind potenţialul Massive MIMO, prin demonstrarea abilităţii de a oferi o experienţă de utilizare mai bună atunci când mulţi clienţi folosesc reţeaua simultan – a fost observat că de două ori mai mulţi utilizatori au folosit reţeaua în timpul testului.

Testul a demonstrat o îmbunătăţire semnificativă a calităţii experienţei clientului (x5 la upload şi x2,5 la download), în special când semnalele radio primite de către terminale erau slabe, comparativ cu tehnologiile 4G existente pe 3,5 GHz.

„Acest test de succes a confirmat că a cupla designul inovator 5G cu Massive MIMO poate oferi o acoperire bună la interior în oraşele cu densitate mare, refolosind amplasamentele radio Orange deja existente”, explică Arnaud Vamparys, SVP Radio Networks şi lider de grup 5G la Orange

Tehnologia Massive MIMO de la Huawei este o tehnologie-cheie pentru 4.5/5G şi include un design pentru Active Antenna Unit ce integrează componentele radio şi de antenă, pentru fiabilitate şi simplitate a implementării proiectului. Această soluţie inovatoare adoptă reţele de antene de scară mare ce pot controla lăţimea şi înclinaţia, atât pe verticală, cât şi pe orizontală, pentru a realiza beamforming 3D. Semnalele folosesc tehnici de beamforming pentru a se focaliza pe fiecare utilizator, reducând interferenţele şi îmbunătăţind experienţa de utilizare şi rata de transfer a celulei, fără a necesita resurse suplimentare ale spectrului. Astfel, Massive MIMO poate ajuta operatorii să reducă costul per bit şi să-şi dezvolte şi mai mult afacerea.

Telekom este, de asemenea, în joc, ei stabilind o adevărată premieră în iunie 2017, când au făcut primele teste cu tehnologia 5G. Vitezele ajung chiar şi la 24 Gbps, iar latenţa este undeva la jumătate.

„Testăm această tehnologie acum, înainte de lansarea sa comercială, deoarece atunci când va veni momentul, vrem să fim pregătiţi să le oferim clienţilor noştri toate aceste noi experienţe, astfel încât ei, la rândul lor, să poată beneficia din plin de această tehnologie, la momentul oportun”, a explicat la acea vreme Miroslav Majoros, director executiv al grupului de companii Telekom România.

Tehnologia Massive MIMO de la Huawei este o tehnologie-cheie pentru 4.5/5G şi include un design pentru Active Antenna Unit ce integrează
componentele radio şi de antenă

Şi totuşi, să nu ne hazardăm

Chiar dacă lumea 5G pare aproape tangibilă luându-ne după declaraţiile oficialilor din domeniu, „mai este mult până departe”. Tehnologia LTE Advanced Pro, care transformă în realitate ideea de viteze de ordinul gigabiţilor pentru un telefon mobil este tot mai mult o obşnuinţă în SUA, iar operatori de telefonie mobilă de peste ocean, precum Verizon, Sprint sau AT&T, au pus deja pe piaţă dispozitive compatibile cu noile tendinţe în materie de reţele.

La finele anului trecut, Verizon anunţa planuri pentru a testa tehnologia 5G în mai multe oraşe de pe continentul nord-american, în timp ce Intel, Qualcomm şi Samsung au promis că, în cel mai scurt timp, noile procesoare produse vor fi compatibile cu tehnologia 5G.

Ceea ce este însă sigur ţine de faptul că 5G va fi un salt tehnologic în lumea reţelelor şi va afecta nu doar consumatorul de rând şi telefonul mobil al acestuia. Toate dispozitivele inteligente care se conectează la internet şi fac parte din universul IoT vor avea de câştigat de pe urma vitezelor superioare de internet şi de latenţa ce va bate înspre zero în era standardului de viteză 5G.

 

Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te