Ziar. Pierdut cititori

Un studiu realizat de IRES pentru Sinteza arată cum văd românii presa şi cine (nu) mai citeşte ziare


Distribuie articolul

Dacă principalul beneficiu pe care l-a adus Revoluţia din decembrie 1989 a fost libertatea de exprimare, acest lucru s-a văzut imediat în anii 90 în numărul de titluri apărute pe piaţa de presă tipărită din România. Aceștia au fost anii de glorie ai industriei de publishing, dar criza din 2008 a fost unda de şoc ale cărei efecte se resimt major şi acum. În ultimii 10 ani, presa scrisă din România a murit câte puţin cu fiecare zi care s-a scurs. Dezbaterile în jurul declinului accentuat al presei tipărite din România converg spre ideea că printul nu mai satisface nevoia de informare a unui public care a prins gustul informaţiei rapide și interactive, în plus şi gratuite. Lipsesc însă dezbaterile serioase care să aibă în centrul lor identificarea unor modele de conţinut care să reprezinte şi modele de business de succes pentru presa tipărită. În anul de graţie 2017, din cele 7 publicaţii naţionale care apar zilnic, 5 sunt în insolvenţă. Presa locală ar părea că o duce mai bine întrucât, la nivelul ţării, mai apar în jur de 200 de publicaţii, dar dacă ar fi să le analizăm în detaliu vedem că pot fi numărate pe degete cele care ţin pasul cu vremurile, care investesc în calitatea conţinutului sau a tiparului; o mare pare trăiesc inerţial și vor dispărea odată ce cititorii lor, cei mai mulţi ajunși la vârste înaintate, nu vor mai fi aici să le citească.

Prea puţine sunt publicaţiile din România care au la bază modele sustenabile, care s-au dezvoltat pentru a-şi recâştiga cititorii pierduţi sau pentru a-i atrage pe cei care s-au născut în era online.

Cum văd românii presa şi cine mai citeşte ziare?

Distribuie articolul
  1. Dan says:

    Uitati-va si voi ce pagina de Internet aveti! Sunteti in urma cu 15 ani, nu doar ca aspect, ci si ca subiecte abordate (de fapt, ca modalitate de abordare a subiectelor). Pe de alta parte, studiul nu mi se pare deloc relevant. Decat daca o parte insemnata a esantionului avea peste 45 de ani. Studiu, adica, pe varstele a doua si a treia. Voi, in redactie, cunoasteti vreun pusti care isi cumpara ziarul? Sau pe vreunul care se uita la TV, la asa zisele subiecte ale zilei? Sa fim seriosi!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

seven − 4 =

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te